Backpacken in Myanmar

headermyanmar

Myanmar is hot! Dat blijkt wel uit de stijging in het aantal toeristen de afgelopen jaren en uit het feit dat het land door Lonely Planet is gekozen als must-see in 2017. Helemaal terecht wat mij betreft, want het land heeft mijn hart gestolen en staat zeker in mijn top 3 van meest favoriete bestemmingen!

Na het verlaten van het vliegveld, val je direct van de ene verbazing in de andere. Mannen lopen in lange rokken, longyi’s genaamd. Vrouwen hebben een soort witte make-up op hun gezicht (thanaka) en waarschijnlijk vallen je ook de rode plekken op straat op die veroorzaakt worden door locals, die betel eten en de restanten hiervan op straat uitspugen.

Vrouw met thanaka op haar gezicht - Myanmar De betel-bladeren - Myanmar

 

Veel indrukken, die je al direct moet verwerken. Maar hoe is het om te backpacken in Myanmar? En wat zijn de absolute toppers om te bezoeken? Ik vertel het je graag!

Hoe zijn de mensen?

In Myanmar is alles nog puur en echt. En dan doel ik niet alleen op het landschap of de cultuur, maar met name ook op de bevolking. Iedereen staat voor je klaar en af en toe voel je jezelf als een prinses, die op handen wordt gedragen. Ook al spreekt nog niet iedereen Engels, er wordt altijd wel een manier gevonden om je te helpen. En alles geheel vrijblijvend!

Natuurlijk zijn er met de komst van toeristen ook mindere kanten ontstaan. Het is nog minder erg als in andere Aziatische landen, maar op erg populaire toeristische attracties zal je benaderd worden door kooplui die ansichtkaarten, schilderijen of andere souvenirs verkopen. Het is geen agressieve verkoop en met het simpel negeren van deze mensen kom je het snelst van ze af. Toon je ook maar iets van interesse, dan verschijnen er snel andere collega’s met eenzelfde handelswaar die het ook bij je willen proberen.

Waar moet ik absoluut naar toe?

De meeste toeristen in Myanmar gaan naar de bekende attracties zoals Bagan en Inle Lake. Dit zijn wat mij betreft ook echt aanraders. In Bagan kun je heerlijk vrij op een e-bike (elektrische scooter) rondscheuren om de diverse tempels te bezichtigen. Extra mooi zijn ze natuurlijk bij zonsopkomst en zonsondergang. Het huren van zo’n e-bike gaat ook heel eenvoudig: je geeft geld en stapt op. Niets geen papiertjes die ingevuld moeten worden. Dat geeft maar weer aan hoeveel vertrouwen de Myanmarezen hebben in toeristen (en hoe onbekend ze er dus nog mee zijn). Mocht je er het budget voor hebben en het seizoen goed zijn, dan raad ik je ook zeker aan om een ballonvaart boven Bagan te doen. Ja, het kost wat (ongeveer $ 300,-) maar het is echt waar wat ze zeggen: een onvergetelijke ervaring!

Tempels Bagan - Myanmar De tempels van Bagan tijdens de ballonvaart - Myanmar

 

Meer naar het oosten ligt Inle Lake. Deze plek is helaas al vrij toeristisch geworden en veel van haar authenticiteit kwijt, maar het is ondanks dat toch een leuke stop. Zorg er voor dat je een boottocht boekt en vraag daarbij of je naar de minder toeristische plekken kunt gaan. Wanneer je dit niet doet, stop je bij veel bedrijfjes op het water, waar ze je bijvoorbeeld laten zien hoe ze boten of kleren maken. Uiteraard proberen ze je daarbij ook nog het een en ander te verkopen. Ik vond zelf de pagoda’s bij ‘In dein’ super mooi. Wanneer je deze wilt bezoeken, moet je hier zelf (vooraf) om vragen. Verder is Inle Lake ook een goede plek om te fietsen.

Visser op Inle lake - Myanmar Temples of Indein, Myanmar

 

Yangon en Mandalay zijn de grote steden in Myanmar. Waarschijnlijk ben je begonnen in Yangon, omdat hier de meeste internationale vluchten heen gaan. Het is de grootste stad van het land, maar ook de minst leuke stad. Vooral omdat de stad en mensen hier maar kil overkomen, als je het vergelijkt met de rest van het land. Bezoek hier zeker de indrukwekkende Shwedagon pagoda, liefst vanaf een uur voor zonsondergang zodat je de overgang in kleuren goed kunt ervaren. Zorg er ook zeker voor dat je de pagoda bekijkt vanuit People’s park. Vanuit dit park heb je namelijk een heel vrij zicht op de pagoda en kun je goed zien hoe gigantisch hij is.

Het is in Yangon ook leuk om de Circle Line Train te nemen. Dit is een trein die in een cirkel om de stad heen gaat en daar 3 uur over doet. Ja, het is wat lang, maar je kunt uitstappen waar en wanneer je maar wilt. Door het nemen van deze trein krijg je een kijkje in het leven van de locals en natuurlijk zie je ook direct wat van de omgeving.

Shwedagon pagoda in Yangon, Myanmar Circle line train Yangon - Myanmar


Mandalay
is ook een grote en drukke stad en de afstanden hier zijn gigantisch. Lopen van het een naar het ander gaat minder goed, dus probeer een hotel te boeken waar ze gratis fietsen hebben. De stad is een goed uitgangspunt voor een aantal bezienswaardigheden in de omgeving. Zo zijn er de 3 historische steden (Amarapura, Sagaing en Innwa) en uiteraard de U-Bein brug. Boek een tour of een taxi via het hotel die je in een dag langs deze plekken brengt maar hou er rekening mee dat je naast de taxi-kosten ook entree-kosten moet betalen. De U-Bein brug is heel mooi om bij zonsondergang te bekijken.

U-Bein brug bij zonsondergang - Myanmar

 

Voor de meer actieve reizigers onder ons is het ook mogelijk om een meerdaagse trekking te maken. Een populaire trekking is van Kalaw naar Inle Lake, maar wanneer je andere toeristen wilt vermijden dan kun je beter wandelen bij Hsipaw, ten noorden van Mandalay. Qua landschap zit er tussen deze twee plaatsen niet veel verschil, beiden zijn ontzettend mooi. Een trekking kun je gewoon ter plaatse regelen. In Hsipaw kun je hiervoor het beste terecht bij Mr. Charles guesthouse, voor een tweedaagse trekking in Hsipaw was ik nog geen € 18,- kwijt. En dat is inclusief eten en overnachting in een homestay.

Mocht je besluiten om naar Hsipaw toe te gaan, dan raad ik je aan om met de trein terug te gaan naar Mandalay. Het mooiste stuk van deze treinroute is tussen Hsipaw en Pyin Oo Lwin, dus je kunt ook besluiten hier uit te stappen en verder te gaan met de bus of shared taxi. Het duurt 7 uur om van Hsipaw naar Pyin Oo Lwin te komen. Erg snel ga je dus niet, maar je reist wel door een super mooie omgeving met als hoogtepunt het Gohteik viaduct.

Wandelen bij Hsipaw - Myanmar Op het Gohteik viaduct - Myanmar

 

Is Myanmar duur?

Ja, wanneer je Myanmar vergelijkt met landen als Thailand of Vietnam, kun je zeggen dat dit land wel iets duurder is. Dit komt vooral omdat er nog bijna geen goedkope hostels zijn en je dus vaak bent aangewezen op hotels. Daarnaast moet je voor het bezoeken van een aantal regio’s (zoals Bagan en Inle Lake) ‘entree’ betalen.

Hier wat gemiddelde kosten op een rij:

  • Entree steden/ regio’s: tussen 10 en 20 USD
  • Hotelkamer: vanaf 20 USD
  • Diner: vanaf 5 USD
  • Busticket Inle Lake naar Bagan: 10 USD

Voor 23 dagen in Myanmar heb ik € 900,- uitgegeven (exclusief vlucht). Dat is dus ongeveer € 40,- per dag. Hierbij sliep ik wisselend in privé- en dormkamers, wanneer er wel hostels te vinden waren. Onderhandelen of afdingen kan in Myanmar, maar is bij veel dingen niet gebruikelijk of in ieder geval erg moeilijk vanwege de taalbarrière!

Je kunt in Myanmar met dollars betalen of gewoon in de lokale valuta (kyat). Overal zijn wel ATM’s te vinden en ik heb met mijn Rabobank-pas geen enkel probleem gehad. Mocht je toch in dollars willen betalen, zorg er dan voor dat dit gloednieuwe dollarbiljetten zijn. Wanneer er een vouw of scheur in zit dan zal niemand ze aannemen. Het schijnt overigens zo te zijn dat je met een ING-pas (nog) niet kan pinnen in Myanmar.

Dus er zijn bijna geen hostels?

Dat klopt, er zijn genoeg hotels in Myanmar, maar de o zo bekende hostels vinden is een grotere uitdaging. Wanneer ze er wel zijn (o.a. in Yangon, Mandalay en Bagan), zitten ze vaak al snel vol, dus vooraf reserveren is dan belangrijk. Ontmoeten van andere reizigers kan lastig zijn wanneer je alleen op pad bent, alhoewel ik hier helemaal geen problemen mee heb gehad. Alle hotels hielpen mij namelijk met het zoeken en vinden van andere reizigers, waar ik vervolgens een tour mee kon doen. En zo leerde ik alsnog genoeg mensen kennen.

Hoe kom ik van plek A naar B?

Voordat ik naar Myanmar ging, had ik verwacht de meeste tijd kwijt te zijn aan het regelen van vervoer naar de volgende plaats. Viel dat even mee! Het is zo simpel als bij je hostel/ hotel vragen of ze een busticket voor je kunnen regelen. Deze komt je dan vaak ook ophalen, maar soms moet je zelf naar het busstation toe. In Myanmar hebben ze ook slaapbussen, zoals je ze misschien van Vietnam of Thailand kent.

Mocht je op zoek zijn naar iets meer avontuur dan is het ook mogelijk om een ‘shared taxi’ te reserveren. Dit is vaak iets goedkoper en hierbij deel je een taxi met andere reizigers (vaak locals) die dezelfde kant op moeten. Zo heb ik tijdens mijn shared taxi avonturen naast monniken gezeten en ook naast betel spugende mannen (dat laatste was iets minder).

Is Myanmar veilig?

Hier kan ik heel kort over zijn: ja, Myanmar is heel veilig! Ik heb in mijn eentje rondgetrokken en heb echt nergens problemen ervaren of mij onveilig gevoeld. Er zijn in het noorden van het land wel een aantal gebieden, waar je als toerist niet mag komen vanwege lokale onrust. Maar wanneer je het nieuws een beetje in de gaten houdt en niet al te veel van de gebaande paden gaat, dan is er helemaal niets om je zorgen over te maken.

Myanmar heeft mij in alles in positieve zin verrast. Het is een ontzettend mooi, vriendelijk en fotogeniek land. Daarnaast is het nog relatief rustig en is de lokale bevolking nog niet zo opdringerig als in andere landen. Ben je dus nog op zoek naar een vakantiebestemming voor het nieuwe jaar? Stop met zoeken en ga naar Myanmar!

Benieuwd naar meer Myanmar foto’s? Bezoek dan mijn persoonlijke website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *