Droom jij van een wereldreis?

tuktuk

 Droom jij van een wereldreis? Voor langere tijd je leven in Nederland achter je laten en gewoon wel zien waar je je rugzak neerzet? Een prachtige droom die met een goed financieel plan heel goed uit te voeren is. Maar het draait vooral om keuzes maken.

geldAls je op internet zoekt naar ervaringen van andere wereldreizigers kun je al een goed beeld vormen van de kosten. Maar je eigen standaard is natuurlijk leidend. Low-budgetters kiezen voor de 3 dollar hostels, reizen met de kippenbus en eten bij straatttentjes.  Of ga je voor de privé kamer, taxi’s en hippe restaurants? Dat is aan jou. Maar gemiddeld kom je een heel eind met zo’n 30-35 euro per dag. Argentinië en Chili zijn bijvoorbeeld wat duurdere landen en als je daar een toertje of uitstapje maakt, mag je gelijk diep in de buidel tasten. Denk aan het stapelbed in het national park Torres del Paine Park wat al 40 dollar per nacht kost. Maar gelukkig kun je tijdens een wereldreis je gemiddelde weer goed maken in een heleboel andere landen. Wat dacht je van Laos of Bolivia waar je met 15 euro per dag heel goed kunt rondreizen.

Waar gaat je geld aan op?
Als wereldreiziger gaat je geld vooral op aan accommodatie, tenzij je couchsurft natuurlijk. Transport is een goede tweede. En hoe meer tijd je hebt, hoe goedkoper je kunt reizen. En eten en drinken kun je zo duur maken als je zelf wilt. In veel landen kun je heerlijk eten voor nog geen euro per persoon, inclusief drankjes. Lekker eten voor weinig doe je vooral in Thailand.

Al doende leer je
Juist door een krap budget zie je soms meer. Een uurtje vliegen of 15 uur in een gammele bus met de lokale bevolking en het landschap zien veranderen? Een makkelijke keuze voor de low-budgetreiziger.  De kosten van je reis zijn ook afhankelijk van jouw eigen scherpte. Ben je goed in afdingen? Heb je een neus voor goede deals of laat je je ‘belazeren’ door de eerste de beste  tuktuk chauffeur of geldwisselaar. En ben jij gevoelig voor: “Good price sir, special price for you. Present for your mother”?tuktuk

Er is heel veel gratis
Budgetteren helpt om je reis langer te laten duren. Immers, heb je een som geld gespaard, dan wil je daar zo lang mogelijk mee doen. En maak je dus keuzes onderweg. Maak er een soort sport van om onder je budget te blijven. Dan kun je dus niet altijd én een uitgebreide lunch, én een uitgebreid diner én dan ook nog een leuk toertje maken. Maar als je bungalow al aan het strand staat, je toffe gesprekken voert met nieuwe vrienden , de blauwe zee ligt voor je en de zon gratis schijnt, dan valt er weinig meer te wensen, toch?

Deze redacteur gaf tijdens een wereldreis van 1,5 jaar gemiddeld 36 euro per dag uit. En dit is inclusief vliegtickets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *