Dubrovnik, pareltje aan de aan de Adriatische Zee

Dubrovnik

Dubrovnik. Het was niet een van de plekken die op mijn wishlist stond. Maar als je er dan toch voor werk heen moet… why not?! Ik had dan ook geen idee wat ik moest verwachten. Totaal geen beeld bij. De foto van het hotel zag er wel spectaculair uit. Seaview. Nice.

Dubrovnik sun gardens viewEen van mijn metgezellen op deze trip vertelt dat hij er op vakantie is geweest en het echt te gek vond. Pas als we vanaf het verlaten vliegveld (want vroeg in het seizoen) langs de kustlijn naar het hotel rijden, komt het bij me binnen. Wow, wat is dit mooi! Het is koud, maar zonnig en de zon en de blauwe lucht, zorgen voor een nog mooier plaatje. Ik heb vanwege vertraging minder dan 24 uur in Dubrovnik en wil meteen zo veel mogelijk zien. Helaas valt de avond al in, die echter wel zorgt voor een schitterende zonsondergang.

Schermafbeelding 2017-05-02 om 12.21.07In slechts een halve dag kom ik er achter hoe mooi, maar ook hoe populair Dubrovnik is onder toeristen. Vooral Amerikanen lopen hier en masse rond en het is slechts februari. Waarom? Game of Thrones werd in deze historische stad opgenomen, even als de nieuwe Robin Hood en Star Wars film. Her en der vind je dan ook Game of Thrones merchandise winkels. Zelfs op het vliegveld!

Bij mij maakt vooral de oude stad indruk. De oude stadsmuur – die te bewandelen is, maar daar is ons bezoek net te kort voor – omringt de stad. Voor de Game of Thrones fans zal het een feest van herkening zijn. Ik moet eerlijk zeggen: ik heb de serie nooit gekeken, maar zou door dit bezoek bijna gaan kijken. Zo sprookjesachtig oogt deze stad. In de stad vind je schattige kleine winkeltjes. Verwacht geen shoppingwalhalla, maar er zijn wat souvenirshops en ook zijn enkele Amerikaanse merken, zoals Gant, hier gevestigd met een eigen store. De Amerikanen tref je dan ook overal aan, veelal gewapend met selfie-sticks tijdens een Game of Thrones tour.

Dubrovnik stadDaar de stad in Kroatië ligt, had ik verwacht hier wel wat verwoeste gebouwen aan te treffen. Daar is in de stad echter vrijwel niets vam te zien, omdat deze vrijwel geheel in oude staat gerestaureerd en gerenoveerd is. Nu draait de stad vooral op het toerisme, alhoewel het in dit voorseizoen (februari) niet heel toeristisch aandoet.  In en rond de stad wat leuke restaurantjes en terrasjes, waar het tijdens mijn bezoek helaas te koud voor is. Ik kan me echter voorstellen dat deze terrassen met mooie uitzichten op zee in het hoogseizoen afgeladen zijn. De restaurants serveren veelal visgerechten en zijn redelijk Italiaans/mediterraans georiënteerd met gerechten als gnocchi en risotto.

 

 

Dubrovnik brugOp weg naar het hotel spot ik bij de binnenhaven nog een gigantische brug met een moderne look, die helemaal niet past bij de uitstraling van de nabij gelegen stad en omgeving. Ook het schitterende vijfsterrenhotel Sun Gardens waar ik een nachtje verblijf, is modern en groots. Gelukkig bevindt deze zich op gepaste afstand van de oude stad, want het zou enorm afbreuk doen aan de sfeer die daar heerst. Mijn 24 uur in Dubrovnik zit er te snel op, maar ik neem me voor nog eens terug te keren en in een aantal dagen nog meer te ontdekken van de stad en de omgeving. Ook de eilanden in de omgeving, zouden een bezoekje meer dan waard zijn. Until we meet again, Dubrovnik, want wat ben je mooi…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *