Het leed dat paspoort heet

paspoort

Je weet dat dat moment gaat komen: je hebt een nieuw paspoort nodig. Omdat je oude (bijna) is verlopen. Zo ook bij mij. Slechts 4 weken vooraf krijg ik een brief van de gemeente waarin ik woon, dat mijn reisdocument bijna verlopen is. Top. Met mijn drukke schema is het namelijk een hele opgaaf om ‘even’ naar het gemeentekantoor te gaan. Maar goed. Ik maak een afspraak… Ik wil om 8 uur. Dat kan niet. Gemeentemensen werken namelijk pas vanaf 9 uur. Dus kost het me kostbare werktijd. Nou ja, moet maar dan. Zonder kan ik ook niet.

Voor een nieuw paspoort heb je een nieuwe pasfoto nodig. De goedkoopste optie is daarvoor een photobooth. 6 euro. Bij de fotograaf betaal ik het dubbele. Ik besluit voor de eerste optie te gaan. Voor die 6 euro krijg ik 6 foto’s. Waarom??? Ik heb er maar 1 nodig. En de andere 5 wil je het liefst ritueel verbranden. Want na de maximale 3 pogingen van het apparaat, zie ik er nog steeds niet uit op de foto. Haartjes achter de oren, niet lachen… en elk groefje in mijn gezicht is zichtbaar. Sterker nog: 2 keer zo erg! (hoop ik) De hel!

En dus toog ik met mijn oude paspoort en de pasfoto naar de gemeente. Ik ben er om 10 voor 9. Valse hoop. Stipt 9 uur schuift de eerste medewerker pas aan op de werkplek achter de balie. Ik heb het eerste nummer, dus mag als eerste naar voren komen. Pasfotootje, gegevens checken, twee vingerafdrukjes… binnen 5 minuten ben ik klaar. Of ik even € 64,75 af wil rekenen voor een document dat ik volgende week pas op mag halen. WAAAAAT?

Bijna 65 euro dus… Hey, dit is wel liefst 1 cent goedkoper dan het maximale bedrag dat een gemeente mag rekenen voor een paspoort. Woonde ik nu maar in Tubbergen, waar een paspoort € 58,50 kost. Ook nog een hele sloot met geld, maar toch… Maar de aardige medewerkster had wel de vriendelijke opmerking dat hij “nu tien jaar geldig is”. YESSSS! Tien jaar lang met die vreselijke foto, waar ik tegen die tijd al zeker niet meer op lijk (hoop ik).

Kan iemand mij uitleggen waarom elke gemeente zelf maar mag bepalen wat een paspoort kost? Volslagen belachelijk! Je hebt nu eenmaal een paspoort of ID nodig, maar de doorsnee mens moet voor dit bedrag toch een halve dag werken. Zelfs mijn tandarts incasseert minder per 5 minuten. Okee, voor het gemak vergeet ik maar even dat een paspoort in de UK 85 pond kost, in Frankrijk 86 euro en in de USA 110 dollar. Het kan altijd nog erger. Het is dat ik zo van reizen houd, maar anders… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *